Food en innovatie in Ede
Ede is een aantrekkelijke vestigingslocatie gezien bereikbaarheid, ligging, kennis en een gezonde arbeidsmarkt. Juist in deze regio werken overheid, onderwijs en bedrijven samen aan innovatieve oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen. Kennis en innovatie staan hierbij centraal en maken het tot een geschikte plek voor kennisontwikkeling en samenwerking.
World Food Center Ede
Vlakbij station Ede-Wageningen ontstaat dé food-ontmoetingsplek in Nederland: het World Food Center (WFC). Hier komen consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit de hele foodsector bij elkaar. Op het WFC groeien jonge foodbedrijven en landen internationale delegaties om de innovatiekracht van Nederland als voedselland te ervaren. Hiermee zet het WFC de regio en Nederland nog beter op de kaart als kennis- en zakencentrum op het gebied van voedsel en voedselproductie.
Meer infoEiwittransitie
In en rond Ede wordt hard gewerkt aan de ‘eiwittransitie’. De huidige en toekomstige eiwitproductie en -consumptie zorgt voor uitputting van natuurlijke bronnen. Voor een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem wereldwijd, moeten eiwitten dus beter verdeeld worden. Dat vraagt om meer plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen, zoals micro-organismen. In de Foodvalley wordt op verschillende manieren gewerkt aan deze transitie, van bewustwording tot concreet project.
Enkele inspirerende voorbeelden op Edese grond:
Experimental food - Het kan ook anders...
-
Nederbanaan: goed voor bier, lingerie en vleesvervanging
Nederbanaan verricht in Ede onderzoek naar een nieuwe teeltmethode van bananen in de eerste Nederlandse bananenkas.
-
Northern Wonder: koffie zonder tropische ingrediënten
Geniet van koffie, zonder de bittere nasmaak van ontbossing...
-
Whole-fiber: witlofwortel als bite
Witlofwortel van Hollandse bodem als een crunchy maaltijdtoevoeger.
Research & innovatie
Om gezond en duurzaam voedsel te produceren, hebben bedrijven kennis nodig. Enkele toonaangevende bedrijven in en rond Ede:
Techniek en industrie
New Dutch
Op dit moment wordt gekeken hoe food-innovaties binnen de Foodvalley uitgedragen kunnen worden binnen de New Dutch beweging. New Dutch is de term voor het innovatieve aanbod van Nederland, zoals toekomstbepalende architectuur, design, technologie en het open minded en het inventieve karakter van bewoners en ondernemers die zich inzetten voor een betere (duurzame) samenleving. Het is enerzijds een 'mindset', anderzijds een fysiek product.